2010 m. rugsėjo 21 d., antradienis

Ką valgyti sveikiausia (I dalis)

Mes surinkome visus pačius vertingiausius produktus ir paskirstėme juos ant garbės pakylų, apdovanodami medaliais už nuopelnus mūsų sveikatai. Kai kurie iš jų seniai ir tvirtai įsitvirtino mūsų meniu, o jūs, galbūt, net nenutuokiate apie jų šaunius pasiekimus. Taigi sutikite nugalėtojus!


STIPRUS IMUNITETAS

Bronzos medalis - braziliški riešutai
Viena svarbiausių mineralinių medžiagų, skirtų imuniteto formavimui – tai selenas. Braziliški riešutai – rekordininkai pagal seleno kiekį. Neseni tyrimai įrodė, kad esant seleno trūkumui, mūsų neaplenks nė vienas gripo protrūkis ir pro šalį nepralėks nė vienas virusas.


Sidabro medalis – česnakai
Medikai šią daržovę vadina natūraliu antibiotiku, ir neatsitiktinai. Česnakuose gausu fitoncidų, naikinančių žalingus mikrobus. Kad iš česnako išgautume daugiausia naudos, užtenka suvalgyti po dvi skilteles per dieną, geriausia sutrintas, bet neapdorotas termiškai, tad geriausia į patiekalus česnaką dėti tik pačioje gaminimo pabaigoje.

Aukso medalis – uogos
Pamirškite stereotipus: citrusiniai – ne pats turtingiausias vitamino C šaltinis. Uogose – erškėtrožėse, juoduosiuose serbentuose, braškėse – jo daugiau. O pastarosiose rasime ir daugybę kitų “apsauginių” medžiagų: folio ir salicilio rūgšties, jodo. 5-6 stambios uogos aprūpins jus vitamino C norma visai dienai.

RAMUS MIEGAS

Bronzos medalis - duona su medumi
Užkandis, į kurio sudėtį įeina eiliniai angliavandeniai – rafinuotas cukrus ir maistiniai miltai, skatina hormono serotonino, raminančio nervų sistemą, gamybą, o tai reiškia, jums bus lengviau užmigti.
Sidabro medalis - baltagūžiai kopūstai
Iš jų organizmas pasisavina magnį – mineralinę medžiagą, atpalaiduojančiai veikiančią raumenis. Todėl truputis šviežių, troškintų ar virtų kopūstų vakarienei nepakenks. Bet čia, kaip ir visur kitur, reikalingas saikas: per didelis daržo gražuolio kiekis gali atsiliepti skrandžio gurgimu, kuris privers jus atsibusti.

Aukso medalis - pienas
Išmintingos tradicijos prisakydavo vaikams išgerti puodelį pieno nakčiai. Nepakenks tai ir kenčiantiems nuo nemigos suaugusiems. Pienas lengvai pasisavinamas, jis priturintas magnio ir kalcio, kurie įeina į pilnaverčio atsipalaidavimo biocheminės formulės sudėtį. Taip pat piene yra triptofano aminorūgščių, dalyvaujančių serotonino ir melatonino – hormonų, reguliuojančių smegenų bioritmus ir atsakingus už pilnavertį miegą, sintezėje.


PUIKUS REGĖJIMAS

Bronzos medalis – špinatai
Špinatai – labai svarbių karatinoidų: liuteino ir zeaksantino, šaltinis. Visos karotino rūšys naudingos akims, bet tik dvi iš jų sugeba patekti į tinklainę, sumažindamos kataraktos vystymosi ir geltonosios dėmės distrofijos riziką - pakankamai paplitusį susirgimą, kuris gali išprovokuoti regėjimo praradimą.

Sidabro medalis - mėlynės ir girtuoklės
Šios uogos turtingos antioksidantais, įskaitant vitaminą C ir antocianidinus, kurie apsaugo akis nuo infekcijų ir kenksmingo ryškios šviesos poveikio.

Aukso medalis - kiaušiniai
Iš šio paprasto ir prieinamo produkto galima gauti be galo daug naudos. Visų pirma, jis aprūpins liuteinu. Trynyje esantis vitaminas A neutralizuos laisvuosius radikalus ir suteiks akims blizgesį. Tarp kitko, būtent šio vitamino dėka mes sugebame atskirti spalvas. O štai omega-3 riebiosios rūgštys maitina regėjimo organų audinius, kurie daugiausia sudaryti iš riebalų. Sveikam žmogui rekomenduojama suvalgyti ne mažiau 4 kiaušinių per savaitę.

PUIKI SMEGENŲ VEIKLA

Bronzos medalis – kava
Nėra greitesnio būdo pažadinti smegenis ir priversti jas dirbti greičiau, nei puodelis šio aromatinio gėrimo. Tiesa, jo veikimas neilgas. Dietologai sutinka, kad 1-2 puodeliai per dieną – absoliučiai nepavojinga kavos dozė, kuri rytais naudinga dar ir tuo, kad padeda greičiau prabusti.

Sidabro medalis - rupių grūdų duona
Sudėtiniai angliavandeniai, magnis ir B grupės vitaminai – nuostabi kompozicija, kuri yra tarsi ilgalaikis kuras ne tik smegenims, bet ir visam organizmui. Žemas glikemijos indeksas, t.y. lėtas, laipsniškas gliukozės patekimas į kraują garantuoja, kad išvengsite cukraus šuolių kraujyje, o tai reiškia, nejausite svyravimų tarp stipraus jėgų antplūdžio bei visiškos antipatijos.

Aukso medalis – kepenys
Tai produktas, tiesiog maitinantis smegenis. Baltymai su vitaminu B3 dalyvauja dopamino – natūralaus vidinio visų organizmo sistemų „žadintuvo“ – sintezėje. Kepenyse esanti geležis greitina deguonies patekimą į audinius ir padeda susikaupti. Vitaminas B12 taip pat dalyvauja visuose aukščiau išvardintuose procesuose, o cholinas gerina atmintį. Kad gautume visus šiuos „prizus“, tereikia smulkmenos: suvalgyti kepenėlių porciją kas 10-14 dienų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą