2010 m. rugsėjo 30 d., ketvirtadienis

Pusryčių strategija

          Turbūt esate girdėję patarimą – pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui. Taip taip, svarbiausi – pusryčiai. Jie paruošia mus būsimai dienai. Tad labai svarbu ryte gauti energijos iš tinkamai suderinto maisto. Didžiausia klaida – pradėti dienos darbus tuščiu skrandžiu. Tačiau ir tie, kurie pusryčiauja, dažnai tai daro klaidingai.
          Gal būt viena iš šių 4 pusryčių klaidų tau taip pat nesvetima? Išsiaiškinęs, ką darai blogai, žinosi, ką turi keisti.
1 klaida – bandelė su kava
Jei tavo tipiški pusryčiai – tai bandelė, nusipirkta pakeliui į darbą, ir puodelis kavos, siūlome gerai pagalvoti. Juk vienoje vidutiniško dydžio bandelėje yra apie 120 kalorijų, tačiau visai nėra vitaminų ir mineralų. O kur dar ir taip jau tavo organizmui kenksminga kava.
Sprendimas: pakeisk bandelę sumuštiniu su daržovėmis, o kavą – puodeliu arbatos, stikline sulčių ar pieno.

2 klaida – greitas maistas
Jei paprastai pusryčiauji greito maitinimo įstaigose, pagalvos, ar dėl tų kelių minučių, kurias sutaupai, verta atsisakyti maistingo ir sveiko maisto. Standartiniame mėsainyje su kiaušiniais, sūriu ir kiauliena yra apie 500 kalorijų, ir žinoma, jokių vitaminų bei mineralų, taip reikalingų tavo organizmui.
Sprendimas: pusryčiauk namuose. Pasidaryk sumuštinį iš 1 virto kiaušinio (44 kalorijos), dviejų riekelių juodos duonos (100 kalorijų) ir trupučio margarino (110 kalorijų). Jei vis gi negali atsikratyti įpročio pusryčiams užsisakyti greito maisto, nuimk nuo savo mėsainio sūrį ir mėsą, taip išvengsi 200 kalorijų. Kartu užsisakyk ir sulčių, kad bent kiek gautum naudingų medžiagų.

3 klaida – saldūs avižiniai dribsniai
Nemanykite, kad saldūs avižiniai dribsniai su pienu pusryčiams – labai tinkamas maistas. Gal ir skanu, tačiau saldžiuose dribsniuose yra nemažai kalorijų, o piene – riebalų. Be to, po tokių pusryčių vėl labai greit išalksite.
Sprendimas: rinkitės dribsnius, kuriuose daug skaidulinių medžiagų, vitaminų, o ne cukraus. Dėl skaidulinių medžiagų ilgiau jausitės sotus. Riebų pieną pakeiskite ne tokiu riebiu. Bus dar skaniau ir sveikiau, jei dribsnius pagardinsite vaisių gabaliukais.

4 klaida – angliški pusryčiai
Jei dieną pradedi kiaušiniene su kiauliena ar dešrelėmis, atkreipk dėmesį į šiuos skaičius:
Du gabalėliai kiaulienos šoninės, keptas kiaušinis, pomidoras ir duonos riekelė su sviestu – 370 kalorijų.
Sprendimas: rinkis maisto produktus, kuriuose mažiau riebalų, bet daugiau skaidulinių medžiagų. Pavyzdžiui, porcija košės (113 kalorijų) su uogomis (20 kalorijų) ir stiklinė apelsinų sulčių (45 kalorijos).
Bandelė (120 kalorijų) su varškės sūriu (53 kalorijos) ir ananaso gręžinėliu (25 kalorijos).
Pusiau riebus jogurtas (110 kalorijų) sumaišytas su uogomis (25 kalorijos).

Gera dienos pradžia – tinkamai subalansuoti pusryčiai. Vietoj riebios kiaušinienės geriau
rinkis nekaloringas, tačiau daug skaidulinių medžiagų turinčias košes!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą